Smörgåstårta med inkokt lax och färskost

Mosters goding ♥ är hemma från England och hon ville ha en ny smak på smörgåstårtan. Vi spånade fram till inkokt lax och färskost – vitlök och örter. Smeten var väldigt god! Här är resultatet 😀

I vår familj är vi väldigt förtjusta i smörgåstårta, tack vare svärmors ljuvliga skapelse (finns i receptregistret).

Smörgåstårta_lax

Smörgåstårta med inkokt lax och färskost  8 bitar

Dag 1:
Inlagd gurka:
Skala och finhacka en halv gurka.Inlagd_gurka
Lägg in gurkhacket i en lag av

3 msk vatten
2 msk socker
1 msk matättika

Rör om och låt stå i kylen över natten.

Inkokt lax:

250 g skinn- och benfri laxfilé
1 liten gul lök
1 liten morot
3 dl vatten
2,5 dl torrt vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
1 lagerblad
1 tsk fänkålsfrönInkokt_lax
1 tsk citronsaft
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
2 msk socker

Skala och skär lök och morot i bitar.
Koka upp alla ingredienser utom laxen i en kastrull.
Låt småkoka under lock i 10 minuter.
Ta av kastrullen från plattan.
Skär laxen i 2 x 2 cm stora bitar.
Lägg dem i kastrullen.
Låt laxen kallna i lagen under lock.
Låt stå i kylen över natten.

Dag 2:

Gör tårtan minst 5 timmar före servering så den hinner safta till sig.

4 halvor Hönökaka

2,5 dl mellangrädde (vanlig vispgrädde tycker jag blir för fett och mastigt)
200 g färskost vitlök och örter
½ dl majonäs
1 gul lök
gurkan från dag 1
laxen från dag 1
salt
svartpeppar
1 tsk citronsaft
1 krm nymald torkad chili
1 tsk torkad dill

Hacka löken väldigt fint.
Fiska upp laxbitarna och låt dem rinna av i en sil över en skål, spar spadet.
Finfördela fisken, men spar 8 bitar till dekoration.
Låt gurkan rinna av i en sil, detta spad häller du bort.

Vispa grädden tillsammans med färskosten med elvisp, fast men inte hårt.
Blanda i majonäs, lök, lax, gurka, citronsaft, dill, chili, salt och peppar i grädden. Smaka av kryddningen.
Rör noga, men vispa inte.

Lägg upp två Hönökakshalvor bredvid varandra på ett fat.
Tag en brödpensel och pensla ett tunt lager laxspad över brödet.
Bred över hälften av gräddsmeten.
Lägg två Hönökakshalvor uppepå, pensla igen och bred ut resterande smet över brödet.
Täck över och ställ tårtan i kylen ca. 5 timmar.
(Täcker du med plastfolie, stick några tandpetare i tårtan så plasten inte kladdar fast).

Tag ut tårtan och dekorera efter smak, humör och fantasi.
Resterande lax, räkor, rom, ägg, gurkskivor, paprikahack, tomater, sallad etc.

Njut av en ljuvlig, men enkel smörgåstårta 😀

Print Friendly, PDF & Email