Idag hade jag en av grabbarna här på middag, han hade bestämt önskat sig en ost- och skinkpaj, med andra ord en Quiche.
Ordet ”Quiche” är franska och betyder kaka, och härstammar från tyskans ”Kuche”. Om det är skinka eller bacon i kallas det ”Quiche Lorraine”, men en quiche kan innehålla både kött, fisk och grönsaker.
Eftersom han hade med sig sin flickvän som är vegeterian bidde det en broccoliquiche.
Quiche 3-4 port.
Pajdeg:
2,75 dl vetemjöl
100 gram smör
1 msk vatten
Vispa samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg.
Lägg degen svalt en stund innan du trycker ut den i pajformen ca 26 cm ø.
Picka lite hål med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200°C.
Fyllning:
5 ägg
3 msk matlagningsgrädde
150 gram rökt skinka
3 dl riven ost
salt, svartpeppar, paprikapulver, persilja
Tärna skinkan.
Vispa samman ägg och grädde. Krydda.
Fördela skinkan och osten i pajskalet.
Slå äggstanningen i pajskalet.
Tryck ned skinkan under ytan på äggstanningen.
Grädda mitt i ugnen ca. 17 minuter.
Känn i mitten om stanningen stannat.
Vill du göra den vegetarisk hackar du sönder tex. 8 stora broccolibuketter.
Låt fantasin flöda 😉
Servera med sallad.