När jag var liten var min mamma uppe i Norrbotten på hälsohem, och när hon kom hem bjöd hon oss på denna rätt. Det har blivit en kär rätt i vår familj och mina barn har ätit den sedan barnsben 🙂
Nikkaluoktagryta 4 port.
500 g köttfärs / 300 g sojafärs* / 2 dl gröna el. puylinser**
1 stor gul lök
8-10 potatisar
500 g vitkål
ca. 1 l vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk örtsalt
½ msk soja
svartpeppar
salt
Skala och finhacka löken.
Tärna vitkålen i sockerbitsstora bitar.
Skala potatisen och hacka i sockerbitsstora bitar.
Bryn köttfärsen i en stor gryta, när den nästan är klar har du i och fräser löken.
* Använder du sojafärs behöver du inte bryna den innan, då bryner du bara löken i lite smör.
** Använder du liinser behöver du blötlägga dem en timme i förväg, samt inte bryna dem innan, då bryner du bara löken i lite smör.
Lägg i potatis och vitkål, häll över vattnet, soja och kryddorna.
Låt koka upp och sjuda i en kvart på svag värme.Smaka på spadet om du vill ha mer salt och peppar.
Smaka på potatisen att den är färdigkokt.
Klart! Servera med en god smörgås till, helst med en god västerbottensost. 😀
Ungarna mosar potatisen i sin gryta, medan jag äter som den är.