Mungbönssoppa ”Green mungoo”

Nu har jag fått receptet av min granne som tyvärr flyttat till Texas, så idag blev det filippinsk mungbönssoppa ”Green mungoo” 🙂
Den ena skålen är med bacon och den andra är vegetarisk med soja-facon. Yummie! Fast det tyckte inte vegeterianen… ”Mamma… jag gillar inte limeblad och citrongräs” ”Ooops, det visste jag inte 🙁 ” men de andra åt med god aptit och grannen som är vegeterian blev glad över matlådan. En smaksensation 🙂
Det ska ju vara färsk ingefära, men det trodde jag att jag hade hemma, men den var slut…

Mungbönssoppa    Filippinsoppa

Mungbönssoppa ”Green mungoo”   4 port.

Dag 1:

250 g mungbönorMungbönssoppa_ingr

Skölj bönorna oc lägg i blöt över natten (eller åtminstone 6 timmar).

Dag 2:
1 paket, 140 g bacon eller stekfläsk/eller soja-facon för vegetarisk variant
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 spansk chilifrukt
2 kaffir limeblad
1 citrongräs
2 msk finriven färsk ingefära (1 tsk torkad)Mungbönssoppa_veg
2 grönsaksbuljongtärningar
salt
vitpeppar
ca 1 l vatten

100 g färsk babyspenat

Finstrimla baconet och fräs det i lite olja i en gryta.
(Anvnder du soja-facon plockar du upp det nu för det kan inte kokas så länge som baconet).
Finhacka lök, vitlök och chili. Ha i det i baconet.
Häll av vattnet från bönorna och häll dem i grytan.
Häll i nytt vatten, ca 5 cm över bönorna.
Dela citrongräset i mindre bitar. Ha det, liimeblad, buljongtärningar, ingefära, salt och vitpeppar i grytan.
Låt koka upp och sedan koka på svag värme i 45 min.
Kontrollera ibland om du behöver späda med mer vatten.
Ha i spenaten (och soja-facon) och låt koka i 15 min till.

Smaklig måltid 😀

Print Friendly, PDF & Email