Påsken är min absoluta favorithögtid 🙂
Våren är i antågande, det är ingen köphysteri, vi träffas och bara myser och äter gott. Jag brukar göra lammstek till påsk för alla i vår familj gillar lamm.
Lammstek 4-5 port.
1 kg lammstek
2 morötter
2 scharlottenlökar
4 vitlöksklyftor
8 enbär
salt
svartpeppar
salvia
rosmarin
Lägg din lergryta i blöt minst en halvtimme.
Skala och dela vitlöksklyftorna på längden.
Skölj och torka lammsteken.
Ta en smal kniv och gör ett hål, stoppa in ett enbär och en bit vitlök.
Gör detta med alla åtta enbären och vitlöksklyftorna runt hela steken.
Krydda steken och gnid in kryddorna runt hela steken.
Lägg steken i lergrytan.
Skala och dela morötterna och löken och lägg runt steken.
Stick in en stektermometer med spetsen mitt i tjockaste delen av steken. (Jag använder en elektrisk stektermometer.)
Lägg på locket och ställ in lergrytan i nedre delen av ugnen.
Sätt ugnen på 200°C.
När stektermometern visar 65°C är steken klar. Det tar ca. 1,5 timme.
Tag ut grytan.
Dags att göra såsen:
Häll skyn i en kastrull.
Häll i 2,5 dl matlagningsgrädde och 1 tsk soja.
Och gäna något med sötma, jag hade i 2 msk sweet chili sås. Det går utmärkt med råsocker eller gelé också.
Krydda med valfri peppar. Jag använde rosépeppar.
Salta om du tycker det behövs.
Red såsen med 2-3 msk maizena redning.
Skiva steken medan såsen tjocknar. Glöm inte att du ska skära tvärs köttets fibrer.
Servera med valfritt tillbehör. Vi hade klyftpotatis och morötter, som jag ställde in i ugnen när temperaturen nått 35°C.
Smaklig måltid och Glad Påsk! 😀