Idag ville jag prova något helt nytt. Dottern älskar kyckling och häromdagen köpte jag en burk ”Tom yum”-pasta…
”Tom yum” (eller Tom yam) är en klar, stark soppa från Laos och Thailand, och är väldigt populär över hela världen. Tom yum betyder: Tom – är thai för kokningsprocess, i detta fall soppa och yum – är lao för en het och syrlig sallad, så ”Tom Yum” är thai och lao för en het, syrlig soppa. En soppa baserad på buljong, citrongräs, lime blad, ingefära, lime juice, fisk sås och krossade chilifrukter.
Nog kan man göra mer än soppa av den pastan? Ja visst! Jag marinerade skivor av kycklingfilé i pastan, med ett mycket smaskigt resultat. Till det serverade vi ris och en kall sås av kokos och crème fraîche. (Ja, vi älskar crème fraîche ;))
Kyckling ”Tom yum” 2-3 port.
Skiva 2 kycklingfiléer i 1,5 cms-skivor, smeta in dem i 2 msk Tom yum-pasta, låt marinera i ca. 2 timmar.
Bland 2 msk kokosmjöl (inte kokosmjölk) med 3 msk matlagningsgrädde, rör i 2 dl crème fraîche, 2 msk finhackad bladpersilja, en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Lå stå och dra 2 timmar.
Sätt jasmineris på kokning och stek kycklingen i olja på ganska hög värme tills den är genomstekt.
Vi hade som vanligt en sallad till, idag med mycket persilja i.
Smaklig måltid 🙂