Vi har besök från England den här veckan och bjuder på svensk husmanskost. Idag hade lotten fallit på ”Kroppkakor” eller som vi översatte det till ”Body cakes” 😉 fast det riktiga engelska namnet är ”Potato dumplings”.
Eftersom även min vän som är glutenintolerant var här gjorde vi dem glutenfria, vilket jag tycker blir mycket godare än med vetemjöl.
De går även utmärkt att göra vegetariska.
Kroppkakor 12 st./3-4 port.
1 kg potatis (10-12 medelstora)
2 ägg
2,5 dl glutenfri mjölmix (el. 2 dl vetemjöl, men glutenfria är godare)
1 tsk salt
Fyllning:
200 g rimmat bogfläsk
1-2 gula lökar
1 msk smör/margarin
kryddpeppar
vitpeppar
ev. salt
Vegetarisk fyllning:
3 msk smör/margarin
4 dl sojafärs
1 dl finhackade champinjoner
1 hackad lök
kryddpeppar
vitpeppar
salt
½ dl vatten
½ krm liquid smoke
Skala och koka potatisen, låt den svalna.
Skär fläsket smått och hacka löken.
Stek fläsk och lök i margarin/smör tills det börjar få lite färg.
Krydda rejält med kryddpepparen.
Vegetarisk fyllning:
Smält fettet. Bryn färsen och löken så den får lite färg.
Krydda och häll på vatten och liquid smoke.
Låt vattnet koka bort.
Pressa potatisen med en purépress, eller riv den på den fina sidan på rivjärnet, ner i en bunke.
Blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl/mjölmix och salt.
Arbeta snabbt ihop degen.
Forma degen till en rulle och skär den i 12 lika stora bitar.
Rulla bitarna till en bulle, gör en fördjupning och lägg i knappt 1 msk fyllning och rulla ihop till runda bullar.
Koka upp 2-3 liter vatten i en stor gryta och ha i 1 msk salt.
Lägg i hälften av kroppkakorna, de ska flyta upp till ytan och sedan koka i ca 5 minuter.
Ta upp dem med hålslev och koka resten.
Servera med lingonsylt och smör och det ev. överblivna fläskhacket 🙂
Tips!
Ibland gör jag stora gnocchi och kokar separat och serverar fläsk-/veg.färshacket till. Som nedan.
Gör degen likadant, men rulla mindre bollar och koka dem 1 minut.
Utmärktom du lagar både kött- och veg.versionen.