Istället för till jul gjorde jag lite godis till nyår 🙂
Jag hittade på ett recept på kolatryffel, jag har ätit det från en affär i Stockholm med hemgjorda praliner. Att göra kolatryffel är enkelt, men tar tid, men är värt det 🙂
Kolatryffel
½ dl visgrädde
2 msk ljus sirap
1 msk socker
½ msk smör
200 g vit choklad
25 g nougat
en knivsudd salt
200 g mjölkchoklad
Hacka den vita chokladen och nougaten.
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en liten tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sjuda till en kolasås, ca. 2-3 min.
Blanda i chokladen och nougaten, rör tills allt är en jämn smet.
Häll smeten på en flat tallrik och låt svalna i rumstemperatur.
Täck tallriken med plastfolie och ställ in den i kylen tills den är hård, gärna över natten.
Tag ut tryffeln och rulla den till små kulor.
Lägg dem på några tallrikar och ställ in dem i kylen igen i minst en timme för att stelna.
Hacka och smält mjölkchokladen över vattenbad.
Doppa kulorna i mjölkchokladen, fiska upp dem med två gafflar.
Lägg dem på några tallrikar och ställ in dem i kylen igen i minst en timme för att stelna.
Sedan är de klara för att avnjutas 🙂
Förvara dem i kylen i en tät burk.