Kebab – hemgjord

Idag provade jag att göra hemgjord döner kebab. Mycket lyckat prov. Idén hade jag fått av Linda på Kryddburken (ändrade lite dock, framför allt i kryddningen) 🙂
Hemgjord kebab var en riktig hit! ”Mamma, vi köper aldrig kebab mer!” sa dotra 😀
Kissen ville gärna hjälpa till, vilket han inte fick, men de fick smaka. Mums! sa de med 😉

Döner kebab (från turkiskans ord för att snurra) är malet eller skivat kött, ister och kryddor som pressats samman till en cylinder vilken roterande grillas i en kebabmaskin. Tunna remsor av köttet skärs av när det är färdigt.

Kebab_hemgjord2    Kebab_hemgjord1

Kebab hemgjord   4 port.

600 g nötfärs
2 tsk potatismjöl
1 msk vatten
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 msk lökpulver
1 tsk Herbamare
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt

Sätt ugnen på 125°C.
Lägg färsen i en skål.
Blanda potatismjölet med vattnet.
Häll i detta och kryddorna i färsen och blanda ordentligt.

Ta dubbla lager aluminiumfolie, lika långt som långpannan är bred.
Lägg folien på bänken, lägg på färsen och forma den till en lång korv, nästan lika bred som folien, ca 5 cm tjock.
Lägg köttfärskorven vid ena foliekanten och rulla in korven hårt i den dubbla folien.
Låt ändarna vara öppna, så köttsaften kan rinna ut.
Lägg rullen på snedden i långpannan och ställ in formen i ugnen i en timme.

Tag ut korven ur folien och låt den svalna en timme, gärna i kylen.
Sedan tar du en osthyvel och hyvlar korven i långa strimlor.
Stek dem sedan i matolja, så de bli varma och får lite färg.

Servera med nyfriterade pommes frites, bulgur, ris eller i pitabröd, med sallad och sås till.
Jag hade het tacosalsa och en vitlöksyoghurt till.

VitlöksyoghurtKebab_hemgjord_Edward

3 dl turkisk yoghurt
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
salt
svartpeppar

Smaklig måltid 🙂

Print Friendly, PDF & Email