Många säger att de ska äta fisk… ”Vad för fisk?” frågar jag då. ”Fiskpinnar” är ofta svaret. 🙁
För mig är inte köpta fiskpinnar värdiga att kallas fisk. Fisk ska vara en rejäl, fin fiskfilé när man ser den, eller ännu hellre: En nyuppdragen, självfångad fisk 🙂
Jag är uppvuxen med min mammas hemgjorda fiskpinnar. Hon tog fiskfilé av torsk, sej, gös, kummel etc. och delade dem i lagom stora bitar, sedan doppade hon dem i uppvispat ägg och saltat ströbröd, sedan i stekpannan. Innehåll? Riktig fisk, lite brödsmulor och fett från stekningen. Okej, de är inte rektangulära, men de är inget fiskmos doppat i massa geggamoja!
Tacka vet jag hemgjorda! Jag tackar min mamma, pappa och mormor ofta för att de lärt mig laga riktig, god hemlagad mat ♥
Idag lärde jag en vän göra det, hon ville visa sina barn hur goda hemgjorda är.
De vänstra är dagens torskfiskpinnar. De högra är gjorda på Hjälmargös (de är strået vassare ;))
Fiskpinnar 2-3 port.
400 g fiskfilé
1 ägg
ca. 3 dl ströbröd
1 tsk salt
Tina fisken. Skär filén i fyra bitar.
Vispa ihop ägget i en djup tallrik.
Blanda ströbröd och salt på en tallrik.
Doppa fiskbitarna i ägget och rulla dem i ströbrödet.
Stek dem gyllenbruna i smör eller margarin på medelhög värme (jag använder 4-5/6 på min spis).
Servera omgående med tex kokt potatis, grönsaker och en god kall sås.
Jag brukar göra remouladsås eller sauce vert.
Sauce Vert:
2 dl lättcrème fraîche
2 msk majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad spenat
1 dl finhackad persilja
1 tsk torkad körvel
salt
rosépeppar
Remouladsås:
2 dl gräddfil
2 msk majonäs
1 dl bostongurka
salt
svartpeppar
Lycka till 🙂