Färskostpaj

Idag hade vi lite främmande av ungarnas kusin, min svärmor och så var det barnen, en vän och jag 🙂
Gourmeter hela högen, en dock vegeterian och en äter inte skaldjur, så det blev tre olika pajsorter.
Räkpaj, skinkpaj samt broccoli- och paprikapaj. Så goda allihop!

Färskostpajer

Färskostpaj

Pajdeg:
2,75 dl vetemjöl
100 gram smör/margarin
1,5 msk vatten

Vispa samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg.
Lägg degen svalt en stund innan du trycker ut den i pajformen ca 26 cm i diameter.
Picka lite hål med en gaffel.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Fyllning:
4 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
200 gram färskost typ philadelphiaost vitlök och örter
500 gram oskalade räkor/200 g hackad kassler eller rökt skinka/en paprika och blommorna från ett broccolistånd
2 nävar färsk bladspenat
en halv rödlök
1 tsk dill, salt, svartpeppar

Skala räkorna och låt dem rinna av i ett durkslag. /Hacka skinka eller grönsaker.
Vispa samman ägg, grädde och färskost. Krydda.
Fördela räkor/skinka/grönsaker, lök och spenat i pajskalet.Räkpaj
Slå stanningen i pajskalet.
Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter.
Känn i mitten om stanningen stannat.

Servera med en god sallad. 🙂

Kan även göras som en half’n’half ——->
Dela bara av pajen med en bit folie.

Print Friendly, PDF & Email