Dotra och svärsonen skulle komma på middag, jag frågade: ”Vad vill ni äta? Något med tofu tänkte jag. ” De svarade unisont: ”두부덮밥! ” 야채볶음 두부덮밥, yachae bokkeum dubu deopbap, stir fried vegetables and spicy tofu. Så kul när vi allihop vill äta koreanskt! 진짜 맛있어요, så gott!
두부덮밥, Dubu deopbap, koreansk kryddig tofu, 4 portioner
Sås:
4 msk koncentrerad päronjuice
200 ml vatten
6 msk ljus sojasås
1 msk socker (typ råsocker, vanligt vitt är ok)
2 msk majssirap
2 msk mirin
2 msk sesamolja
3 vitlöksklyftor (pressade)
1 msk riven ingefära
Svartpeppar
2-3 msk gochujang
2 tsk gochugaru (koreanska chiliflakes)
sesamfrön
Blanda ingredienserna till såsen.
2 block fast tofu vardera 200 g, skivad (med en dekorativ kniv)
Stek den skivade tofun i vegetabilisk olja, häll sedan över såsen och låt puttra snabbt.
Häll i lite potatis/majsstärkelse om du vill ha en tjockare sås.
Woka grönsaker som du väljer efter din smak i matolja
Servera med ris
Toppa med salladslök och sesamfrön.