En gammal klassiker ♥
En ganska nyfynnen vän till mig beklagade sig lite en dag för mig när jag ätit bruna bönor med fläsk, att ingen ville äta det med henne hemma hos dem. Stackars lilla Gumman! 🙁
Jag bjöd kort och gott hit henne och dottern på middag!
Eftersom jag aldrig lagat hemgjorda bruna bönor, så var det ju dags nu 🙂
Var hemgjorda värt besväret? Absolut!
Bruna bönor 6 port.
500 g bruna bönor
1,5 liter vatten
2 tsk salt
0,75 dl ljus sirap
2 msk ättiksprit (12%-ig)
2 tsk soja
1-2 krm vitpeppar
Dag 1:
Slå upp bönorna på en tallrik och kontrollera renheten.
Skölj bönorna i ett durkslag och lägg dem i blöt i rikligt med vatten, låt stå över natten.
Dag 2:
Skölj bönorna och sjud dem mjuka i 1,5 l saltat vatten ca. 2 timmar, skumma av ytan med en sked.
Rör om då och då så att bönorna reder sig.
Smaksätt med sirap, ättika och kryddor.
Tycker du såsen är för tunn kan du reda av den med 1-2 msk maizena redning.
Servera med stekt fläsk, stekt falukorv eller stekt sojachorizo i slantar!
Så här kan det bli efteråt 😉 —>