Ärtsoppa är ju så gott och Försvarets är ju den godaste. Mmm, en varm tallrik ärtsoppa på Regementets dag på P10 i Strängnäs 😀
Detta recept tar jag ingen kredit för, utan det får Försvaret, fast omräknat till hemmamängd.
Ärtsoppa 10 port.
Dag 1:
800 g gula ärtor
Dag 2:
600-700 g benfritt, rimmat fläsk
1,5-2 l vatten eller fläskspad
1 stor gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk torkad timjan
1 msk torkad mejram
2 lagerblad
vitpeppar
salt tillsätter jag efteråt
Skär bort fettranden på fläsket, men spara den.
Tärna fläsket.
Hacka löken.
Koka upp ärterna i vattnet i en 5-litersgryta, jag använder tryckkokare.
Låt dem koka kraftigt under några minuter.
Skumma bort skalen som flyter upp.
Lägg i fläsket, fettranden och löken.
Krydda.
Låt koka under lock tills de är mjuka, ca 1 timme och 15 min., i tryckkokare 30 min.
Smaka av med salt om du tycker det behövs.
Njut 😀