Ärtsoppa

Ärtsoppa är ju så gott och Försvarets är ju den godaste. Mmm, en varm tallrik ärtsoppa på Regementets dag på P10 i Strängnäs 😀
Detta recept tar jag ingen kredit för, utan det får Försvaret, fast omräknat till hemmamängd.

Ärtsoppa   Ärtsoppa_före

Ärtsoppa 10 port.

Dag 1:
800 g gula ärtor

Blötlägg ärtorna i 24 timmarÄrtor_i_blöt

Dag 2:

600-700 g benfritt, rimmat fläsk
1,5-2 l vatten eller fläskspad
1 stor gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk torkad timjan
1 msk torkad mejram
2 lagerblad
vitpeppar

salt tillsätter jag efteråt

Skär bort fettranden på fläsket, men spara den.
Tärna fläsket.
Hacka löken.
Koka upp ärterna i vattnet i en 5-litersgryta, jag använder tryckkokare.
Låt dem koka kraftigt under några minuter.
Skumma bort skalen som flyter upp.
Lägg i fläsket, fettranden och löken.
Krydda.
Låt koka under lock tills de är mjuka, ca 1 timme och 15 min., i tryckkokare 30 min.
Smaka av med salt om du tycker det behövs.

Njut 😀

Print Friendly, PDF & Email