Idag har jag bakat ett stort långpannebröd med palsternacka i till kvällens fest hos barnens far 😀
Idéen med palsternackor i fick jag en dag när jag skulle baka morotsrutor, men ”Ooops! Morötterna är slut!”, men det gjorde ju faktiskt ingenting, för experimentet ”Palsternacksrutor” blev mycket lyckat! Dotterns kommentar: ”Mamma, det var jättegott! Det får du göra om 🙂 ”
Han ville ha ett brytbröd och jag tyckte trekanter var lite kul.
½ paket torrjäst
25 g margarin
2,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
1 msk sirap
1,5 tsk salt
3 små finrivna palsternackor
Skala och finriv palsternackorna.
Smält margarinet, häll i mjölken och sirap och värm till 45°C vid torrjäst (37°C vid vanlig jäst).
Blanda jäst, mjöl och salt. Rör i vätskan. Blanda i palsternackorna.
Jäs den övertäckt ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 225°C.
Platta ut degen med mjölad hand i en smord och mjölad form 20×30 cm.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Skär degen med mjölad kniv i 12 bitar. Nagga degen.
Det översta brödet är penslat med ägg, sedan dekorerat med blått vallmofrö och torkad basilika.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Tag brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
(Det stora brödet överst är gjort på 4-dubbel sats av degen och gräddat i min stora långpanna. 48 st. bitar)
Detta bröd är enkel sats av receptet, dock glömde jag att snitta det 😉
Smaklig spis!