Jag är inne på asiatiskt just nu och ramen – japansk nudelsoppa, är ju sååå gott och enkelt, samt går fort att laga. I går invigde jag nya kniven till morötterna i min ramen. 🙂 Mmm, vad god den var! Ja, inte pga morötternas räfflor, men jag fick till smaken (Y)
Ramen – nudelsoppa 2 port.
1 kycklingfilé / ½ rökt tofu / 125 g oumph / 125 g färs kött el. veg.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
½ msk ingefära
1 msk matolja
½ msk sesamolja
1 liten chilifrukt eller ½ tsk srirachasås
1 msk dashi / 1 kycklingbuljongtärning / 1 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
1 msk mirin
1 msk japansk soya
1 msk sake
1 msk miso
½ msk limejuice
5×20 cm nori
1 krm svartpeppar
150 g nudlar
8 små champinjoner
3 nävar färsk spenat
½ röd paprika
1 näve färska böngroddar
½ pak choi
1 löskokt ägg
Strimla kycklingen i 5 mms-skivor.
Finhacka ingefära, gul lök och vitlök.
Skala och skiva morötterna i 3 mms-skivor.
Hetta upp oljan i en wok.
Bryn kycklingen lite, ha i lök, vitlök, ingefära och morötter och bryn allt tills vitlöken doftar.
Häll i chili, vatten, buljong, soya, mirin, sake, miso, nori och kryddor. Låt koka ca 7 min.
Lägg i nudlarna.
Tärna svamp och paprika.
När nudlarna är al dente lägger du i svamp, spenat, paprika, pak choi och böngroddar, ev. tärnad tofu.
Låt nudlarna bli klara, sedan är det dags att äta.
Servera i en djup skål med nori-ark och ett halvt löskokt ägg.
Smaklig måltid 😀