Jag råkade säga fel en dag ”Kan vi inte hoppa över äpplena i äppelpajen idag?” och min vän svarade ”Jag gör fruktsallad… Pulver!” Alla vet hur mycket jag älskar paj, främst äppelpaj, och min vän har retat mig sedan dess. Men idag fick jag en snille blixt ”Idag ska jag göra en äppelpaj utan äpplen = morotspaj” Ojjj, vilken bra idé jag fick!!!
Morotspaj 4 port.
3 stora morötter
0,5 dl flytande margarin
0,5 dl socker
1 tsk kanel
rivet skal från 1 apelsin
75 g smör/margarin
0,75 dl socker
1,25 dl vetemjöl (1,5 dl glutenfri mjölmix)
2 bitar weetabix (2 dl boveteflingor)
1 msk vatten
Sätt ugnen på 200°C.
Skala morötterna, dela dem på längden i fyra delar, skär i 5 mm-skivor.
Lägg bitarna i en kastrull och täck med vatten.
Låt koka upp och koka i 5 minuter.
Vispa smör/margarin, mjöl, söndersmulade weetabix och socker med elvisp.
Vispa i vattnet till en smuldeg.
Häll morötterna i en pajform ca. 20 cm ø
Häll över margarin, socker, kanel och apelsinskal.
Blanda runt.
Smula degen över morötterna.
Ställ in pajen mitt i ugnen och låt grädda ca. 20 min. tills den fått en gyllenbrun färg.
Servera med vaniljvisp eller lättsmält vaniljglass!
Annorlunda, men sååå gott!!! 🙂