En av mina vänner är glutenallergiker och en dag när vi skulle äta soppa och smörgås ville jag baka ett bröd åt henne. Resultatet blev ett saftigt och gott formbröd, perfekt att rosta 🙂
Glutenfritt morotsbröd 1 bröd
Ingredienser
2 tsk torrjäst
1 msk brödsirap
3 dl mjölk
½ msk psylliumskal
1 dl finriven morot
25 g margarin
1 ägg
1 tsk salt
500 g glutenfri mjölmix
Till formen:
Flytande margarin
Gör så här
Smält margarinet, blanda i och värm mjölken, häll i sirap.
Tillsätt psylliumskal. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
Blanda mjölmix, jäst och salt.
Blanda ner den rivna moroten i degvätskan som nu är ganska slemmig, värm till 45°C.
Tillsätt degvätskan och ägget i mjölblandningen.
Arbeta degen väl.
Smörj en avlång form på ca 1liter. Lägg i och släta till ytan.
Sätt ugnen på 200°C.
Täck över brödet med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Snitta ytan med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Låt brödet svalna på galler inlindat i en bakduk.
Skiva upp det när det svalnat och lägg in det i frysen, eftersom glutenfritt bröd blir torrt fort.