Detta recept kommer faktiskt från min favoritserietidning: Bamse! Det är ju förstås Lille Skutts recept 🙂
Morotsbröd
½ paket = 2 tsk torrjäst
25 g margarin
2,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl eller rågsikt
3 msk sirap
1,5 tsk salt
2 mellanstora finrivna råa morötter
Smält margarinet, häll i mjölken, sirap och värm till 45°C.
Blanda jäst, mjöl och salt. Skala och finriv morötterna.
Rör i vätskan. Blanda i morötterna.
Blanda till en jämn smet.
Jäs den övertäckt ca 30 minuter.
Limpa: (i den hade jag rågsikt)
Sätt på ugnen på 200°C.
Knåda degen och forma till en limpa.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Snitta limpan med mjölad kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Tag brödet ur pannan och låt det svalna på galler inlindad i bakduk.
Rutor: (i dem hade jag vetemjöl)
Sätt på ugnen på 225°C.
Platta ut degen med mjölad hand i en smord och mjölad form 20×30 cm.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Skär degen med mjölad kniv i 12 bitar. Nagga degen.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Tag brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.