För oss husmanskostsälskare ♥
Kålpudding 6-8 port.
500 g blandfärs / 5 dl quorn- eller sojafärs / 3 dl okokta gröna linser
1 gul lök
1 vitkålshuvud ca 12-15 cm i diameter
1 dl grötris
1 msk margarin
3 dl vatten
2,5 dl mjölk
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
1/2 tsk mald kryddpeppar
1/2 tsk mald vitpeppar
Lägg till vid quorn-/sojavarianten:
3 msk potatismjöl
2 svampbuljongtärningar
2 msk olja eller smör
Lägg till vid linsvarianten:
3 msk potatismjöl
2 ägg
grädde istället för
2 svampbuljongtärningar
2 msk olja eller smör
Sätt ugnen på 200°C.
Koka ris, margarin och vattnet (och svampbuljongen) i 20 min.
Koka linserna i ca. 15 min. tills de är nästan genomkokta.
Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull, ha i 1 tsk salt.
Dela kålhuvudet i fyra delar, skär bort stocken, tärna kålen i 2cms-rutor, förväll i 3-4 minuter.
Låt kålen rinna av i ett durkslag.
Hacka löken, blanda i färsen/linser, riset, mjölk/grädde, sirap, ev. potatismjöl och ägg, salt, vit- och kryddpeppar. Blanda till en jämn smet.
Tag en ugnsfast form, ca. 20x30cm. Häll i kålen och färssmeten, rör tills det är väl blandat,
platta till smeten så inga kålblad sticker upp. Pensla översidan med soja.
Ställ in formen i mitten av ugnen och låt grädda i ca. 40 min, tills den har fått en gyllenbrun yta.
Under tiden kålpuddingen gräddas skalar du och kokar potatis, samt gör en brunsås.
Servera med lingonsylt.
Smaklig måltid!