Nabemono

Idag gjorde jag en nabemono ”a simmering stew” med adzukibönor som protein. Så fräscht, krispigt och gott! Jag älskar japansk mat! ?????????

”Nabemono is a compound word, where nabe (鍋) refers to a cooking pot and mono (物) means things or stuff. The concept of a nabe is simple: it can be a mixture of fresh vegetables, meat, seafood, tofu, and soybean products, or seasonal ingredients, all to be cooked in a simmering soup broth in a pot. Some of the popular nabemono dishes include Sukiyaki, Chanku Nabe, Shabu Shabu, Yudofu and Oden.” – source of information: Just One Cookbook.

 

Nabemono 5-6 port.

(Detta hade jag, ta det protein och grönsaker du vill ha)

1,5 dl okokta adzukibönor / ca 3,5-4 dl kokta

1 gul lök
1 stor morot
2-3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 liten röd chili
2 dl vitkål
1 burk minimajs el 10 st färska
150 g broccoli (inkl. stocken)
½ gul paprika
15 sockerärtor

2 dl cashewnötter

Sås:
2 msk mirin
3 msk ljus soja
2 msk sake
1 msk socker
1 msk limejuice
1 msk dashi eller grönsaksbuljongpulver
2 dl vatten
1 ½ msk majs- eller potatisstärkelse
svartpeppar

sesamolja
rapsolja

ris

Börja med att blötlägga bönorna, sedan koka dem. (Jag blötla dem 2 timmar och kokade ca 50 min., du får smaka dig fram). Häll av vattnet när de är klara.

Medan bönorna kokar:
Strimla/dela grönsakerna. Hacka vitlöken.
Blanda ihop såsen.

Sätt på riset.

Hetta upp sesamolja i en het wok. Rosta nötterna. Ta upp dem och torka dem på ett hushållspapper.

Häll i mer olja, woka löken.
Lägg i morötter, vitlök, ingefära och chili.
Lägg i grönsakerna eftersom i den ordning de står, då de har olika tillagningstid. Spar paprikan och ärtor till sedan.
Häll på såsen, låt koka upp, späd med vatten till önskad tjocklek (jag tog 2-3 dl).
Blanda i bönorna, paprika och ärtor och servera med ris och nötterna.
Smaklig måltid 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email